Ondernemers hebben een positieve attitude

Ondernemerschap   •   2 mei 2019

Blog_ondernemers_positieve_attitude_groeicoach

Belang van een positieve attitude

Succesvolle ondernemers hebben allemaal iets gemeen: ze geloven in zichzelf, ze geloven in hun mensen en in hun bedrijf. Maar bovenal geloven ze in het potentieel van hun bedrijf. Ze hebben een positieve attitude. Ze focussen op hun sterke punten, op opportuniteiten en successen, en niet op angst of problemen. Je focus heeft een belangrijke invloed op je realiteit. Je kan je dus maar best focussen op de positieve dingen.

Toch maakt iedereen zich wel eens druk. Soms om kleine dingen, soms om belangrijke dingen. Wat denken anderen over mij? Zie ik er goed uit? Is dit wel mijn droomjob? Ga ik op tijd komen? Maak ik wel kans? Wat met onze snel veranderende economie? Het belangrijkste om te onthouden dat jij bepaalt hoe je ermee omgaat. Jij kiest hoe je maandagochtend je bedrijf binnenstapt. Maar weet dat je attitude als ondernemer een grote impact heeft op je werknemers.

Alles begint met een actieve houding. Je kan pas iets veranderen in je leven of de wereld als je verantwoordelijkheid neemt, als je zegt “ik kan en wil er iets mee doen”. De Amerikaanse organisatiepsycholoog Stephen Covey introduceerde daarbij de metafoor circle of concern, de cirkel van betrokkenheid. Hij gebruikt dit om mensen te laten kijken naar de zaken die hen aanbelangen en om hen te doen realiseren dat ze meer invloed hebben dan ze denken. Het doel is om mensen te helpen productiever en gelukkiger te zijn. Zolang je ontkent dat je iets kunt doen aan de zaken waarover je jezelf druk maakt, zal je niet over gaan tot actie.

Cirkel van betrokkenheid_blog_positieve attitude_groeicoach

Cirkel van betrokkenheid

In de circle of concern of cirkel van betrokkenheid bevinden zich alle zaken waarbij je betrokken bent en je druk over zou kunnen maken. Een voorbeeld hiervan zou het weer kunnen zijn. Binnenin deze grote cirkel van betrokkenheid, vind je de kleinere cirkel van invloed, ook wel circle of influence. Hierin bevinden zich de zaken waar je effectief invloed op kan uitoefenen, zoals hoe je omgaat met de veranderende weersomstandigheden.

Een goede oefening is om voor jezelf na te gaan aan welke van de 2 cirkels je het meeste aandacht besteedt. Als jij je energie vooral focust op de cirkel van betrokkenheid en jij je continu druk maakt over zaken waar jij toch geen invloed op kan hebben, word je na een tijd gelaten en gefrustreerd. Op deze manier wordt je cirkel van invloed kleiner, want je verspilt energie aan zaken waar je niets aan kunt doen. Je bent dan reactief bezig: je reageert dan vooral vanuit emotie en zaken “overkomen” je.

Als je energie focust op de cirkel van invloed en je vooral bezig bent met zaken waar je wél invloed op hebt, dan ben je proactief. Daar krijg je voldoening van, je maakt dingen beter en je krijgt er energie van. Proactieve mensen hebben een positief effect op hun circkel van invloed. Het verschil tussen beide cirkels wordt daardoor kleiner.

Positieve invloed op je medewerkers

Positieve mensen richten zich dus op zaken die ze kunnen aanpakken. Ze nemen initiatief en hebben een positieve mindset. Als je daarmee aan de slag gaat, zal je merken dat je een andere impact krijgt op je medewerkers. Je wordt een inspiratiebron en je mensen nemen dit mee. Daarnaast is een proactieve houding een eigenschap die vaak toegeschreven wordt aan succesvolle personen.

Ben jij reactief of toch eerder proactief? Ontdekt het hier via onze checklist!