Kwetsbaarheid als leider

Ondernemerschap   •   16 mei 2019

Kwetsbaarheid_als_leider_blog_coaching_ondernemerschap

Zoals Howard Schultz, de man die Starbucks groot maakte, zei: “You have to be honest and authentic and not hide. I think the leader today has to demonstrate both transparency and vulnerability, and with that comes truthfulness and humility.” Kwetsbaarheid tonen als leider is dus een belangrijk topic.

Hoewel dit stilaan verandert, zijn er nog steeds leidinggevenden die hun kwetsbaarheid niet durven tonen. De markt evolueert zo snel dat het gewoon onmogelijk is om als leider alle antwoorden instant te kunnen geven. Toch zijn er nog steeds mensen die deze kwetsbaarheid zien als een zwakte. Een zwakte die er voor kan zorgen dat je medewerkers hun respect voor jou als leider verliezen.

Niets is minder waar, leiders die hun kwetsbaarheid durven tonen creëren een gezonde en efficiënte werkomgeving. Je kwetsbaar opstellen en je authentieke zelf laten zien, zijn tekenen van moed en zelfvertrouwen. Eigenschappen die enkel toegejuichd kunnen worden in een leiderstype. Een muur om je heen bouwen werkt niet. Een open deur wel.

Let wel, sucesvolle leiders weten precies wanneer en hoe zich kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid is een sterke kaart, maar als je deze constant uitspeelt, vervaagt de impact. Niet elke kwetsbaarheid is er een om te tonen, maar met het juiste bewustzijn zal deze kwetsbaarheid je leiderschap ten goede komen.

7 redenen waarom je kwetsbaar opstellen van jou een betere leider maakt

 1. Stress en spanningen nemen af

  Het vermijden van moeilijke of schijnbaar onbespreekbare onderwerpen op het werk kan heel stressvol zijn. Als je al eens het gevoel hebt gehad dat er een olifant in de kamer staat waar iedereen angstvallig over zwijgt, ken je vast dit gevoel. Je kwetsbaarheid als leider tonen kan dus voelbaar de stress en spanning in je bedrijf laten afnemen.

 2. Creativiteit en innovatie nemen toe

  Toegeven dat je niet alle antwoorden hebt, geeft de ruimte aan je medewerkers om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan en hun ideeën te delen. Aangeven dat ook jij fouten maakt, moedigt je team aan feedback te geven en mee te denken over je onderneming. Daarnaast geef je op deze manier al je medewerkers te ruimte om fouten te maken en ook uit deze fouten te kunnen leren. Dit heeft als resultaat dat alle lagen van je onderneming met ideeën en opportuniteiten komen, wat zorgt voor een dynamischer, wendbaarder en competitiever bedrijf.

 3. Betere communicatie

  Als leider van je onderneming bepaal jij voor een groot stuk wat aanvaardbaar is om over te praten en wat niet. Als je open en eerlijk communiceert, zet dit de toon voor je medewekers. Zij krijgen het gevoel dat ze zich open kunnen stellen en makkelijker dingen met elkaar kunnen delen. Op deze manier zal de communicatie vlotter en frequenter verlopen. Empathie voor elkaar leidt tot begrip en zorgt ervoor dat ook de algemene communicatie vlotter verloopt.

 4. Problemen worden sneller geïdentificeerd

  Medewerkers zijn vaak terughoudend om slecht nieuws of problemen te delen, omdat ze bang zijn voor de reactie van de leidinggevende. Wanneer je als leider dan het slechte nieuws ter ore krijgt, is het vaak al langer aan de hand en dus moeilijker om de situatie recht te trekken. Als je jezelf als leidinggevende soms kwetsbaar opstelt en toegeeft dat ook jij fouten maakt, zullen je medewerkers sneller naar je toe komen en minder schrik hebben voor de consequenties van hun slecht nieuws. Op deze manier zullen moeilijkheden sneller geïdentificeerd en opgelost worden.

 5. Betere samenwerking en coördinatie

  In een onderneming met een gesloten en afzijdige leider zullen werknemers veel tijd en energie stoppen in het zoeken wat die leidinggevendde wil en wat ze kunnen doen om promotie te maken of zijn goedkeuring te krijgen. Er heerst sneller een sfeer van achterdocht en informatie zal minder snel met elkaar gedeeld worden. Die tijd en energie kunnen veel beter geïnvesteerd worden in het productief samenwerken om samen de groei van het bedrijf te ondersteunen.

 6. Creëert een fijne werksfeer

  Een bedrijf waar veel geheimen zijn is geen aangename plek om te werken. Altijd op je hoede moeten zijn en uitkijken wat je tegen wie zegt, creëert een plek waar mensen tegen hun zin naartoe rijden elke dag. Een leider die daarentegen open, kwetsbaar en authentiek is, verbetert de werksfeer voelbaar. Er wordt een gelukkige, gezonde en levendige sfeer ontwikkeld waar iedereen deel van wil uitmaken en wil aan bijdragen.

 7. Emotionele connectie leidt tot minder verloop

  Fouten toegeven, dicht bij je mensen staan en open zijn over persoonlijke zaken leidt tot meer verbondenheid, vertrouwen en openheid, en creëert een veilige plek. Je werknemers zullen zich betrokken voelen bij je onderneming als ze het gevoel krijgen dat jij als leider het beste met hen voor hebt. Als ze een band voelen met je bedrijf zullen ze minder snel ergens anders kijken voor werk en zal er dus minder verloop zijn. Een betrokken leider creëert een team dat als één man achter hem staat.

Durf je dus kwetsbaar opstellen en toegeven dat je fouten maakt of niet meteen het antwoord weet. Dit maakt van jou een menselijke leider. Daarnaast geeft het je medewerkers ook het recht om fouten te maken en dus te leren van die fouten. Alleen op die manier kunnen ook zij samen met je onderneming groeien.

Je kwetsbaar opstellen geeft je authenticiteit als leider. Hierdoor zal de band met je medewerkers, met je klanten en zelfs met je stakeholders intenser en diepgaander worden. Zeker de moeite waard dus om je kwetsbaarheid als leider te tonen!