Groeien door los te laten

Ondernemerschap   •   30 mei 2019

Groeien_door_loslaten_blog_ondernemerschap_coaching

Het klinkt allemaal gemakkelijk: groeien door los te laten. Om te kunnen groeien als ondernemer, moet je vaak eerst enkele zaken kunnen  loslaten. Zaken loslaten die je groei afremmen of bemoeilijken. Dit kan gaan over het loslaten van controle, van specifiek gedrag, loslaten van bepaalde overtuigingen of zelfs loslaten van enkele mensen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en vormt voor veel ondernemers een moeilijke oefening.

Toch is het een noodzaak als je wil dat je bedrijf blijft draaien, ook zonder jou. Alles in handen willen hebben is een manier van werken die niet alleen frustrerend is voor alle partijen, maar een die ook zorgt dat sommige zaken niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast trappen we snel in de val dat bij herhaling telkens hetzelfde resultaat bekomen wordt. Maar als we kijken naar de financiële sector, zien we dat dit duidelijk niet het geval is.

Controle

Uiteindelijk kunnen de meeste zaken die je tegenhouden los te laten, herleid worden tot 1 oorzaak: controle willen houden. Een bepaalde werkwijze heeft jou ooit geholpen een bepaald positief resultaat te boeken, dus gebruik je deze werkwijze altijd opnieuw en hoop je hetzelfde positieve resultaat te behalen. Je probeert op die manier de controle te houden over hoe de dingen lopen. Maar eerder behaalde resultaten bieden geen garantie op toekomstige resultaten. Er spelen veel meer factoren mee waar je gewoonweg geen controle over kan houden.

Daarnaast hebben ondernemers vaak et gevoel dat wat ze zelf doen sneller gebeurt én meteen op de manier die zij wensen. Het feit dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor het eindresultaat speelt daarin een heel belangrijk rol. Dit creëert dat medewerkers op hun beurt niet weten wat er precies van hen verwacht wordt. Om niet dom of onwetend over te komen, durven ze het vaak ook niet vragen. Hierdoor ga je het werk opnieuw uit handen nemen of zelf opnieuw doen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Het gevolg is dat je medewerkers hun zin voor initiatief verliezen en gelaten worden wat de werksfeer allesbehalve ten goede komt.

Loslaten & groeien

Afstappen van een bepaalde werk- of denkwijze is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Verandering roept namelijk vaak weerstand op, want nieuwe dingen zijn eng en je weet niet wat je kan of mag verwachten. Je hebt er simpelweg geen controle over.

Wil je het meeste uit je werknemers halen? Stem je leiderschapsstijl af op de taakbekwaamheid van je medewerkers.

  • Zet je medewerkers op taken waar ze goed in zijn en ondersteun hen in het ontwikkelen van vaardigheden waar ze minder goed in zijn.
  • Neem de tijd voor goede instructies en toest ook af of ze begrepen worden.
  • Laat je medewerkers ook vragen stellen waardoor duidelijk wordt wat je verwacht.

Op deze manier creëer je ruimte voor eigen iniatief. Medewerkers ontwikkelen zich, voelen zich betrokken en gaan zich verantwordelijk voelen. Deze manier kost je in eerste instantie tijd. Maar je medewerkers worden op termijn zelfstandiger en zo goed in wat ze doen zodat jij terug tijd hebt voor je echte passie: ondernemen.

Door los te laten kan je groeien en krijg je als ondernemer je tijd en handen vrij om aan je bedrijf te werken. Ruimte creëren voor andere zaken begint dus bij het geloof in de kracht van je medewerkers. Want de essentie moet blijven: onderneem met passie, met purpose en met goesting.